top of page
  • Writer's pictureflorentaturlea

Transmiterea tiparelor de la o generație la alta

Suntem învățați să strângem din dinți și să trăim cu disconfort emoțional și psihologic - primim laude că suntem „puternici”.

În viața de adult, uneori, devenim conștienți de disconfortul pe care l-am simțit mereu și alegem, de multe ori, să „vedem partea pozitivă”: ”hai că am ieșit bine, totuși (haha)”.


În Analiza Tranzacțională, Fanita English a vorbit despre ceea ce a numit „hot potato” (cartoful fierbinte), pe care îl ținem cât putem în mâinile noastre pentru ca apoi să îl pasăm generației următoare, adesea-copiilor noștri.


Sigur că în relația cu partenerul și în multe alte relații, acel disconfort se va manifesta în diverse moduri, printr-un pattern relațional disfuncțional, conflicte sau evitarea conflictelor în moduri nesănătoase.


În terapie, se întră în contact cu „figura reală” a disconfortului, astfel încât, într-o nouă relație sănătoasă-cea terapeutică, se experimentează noi moduri de a fi, de a avea grijă de Copilul interior care a simțit mereu acel disconfort, cât și de relațiile cu cei din jur.


Și poate, de data aceasta, acel „cartof fierbinte” ajunge într-o ciorbă, unde ar trebui să fie:)3 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page