top of page
Writer's pictureflorentaturlea

Contact- începutul




În terapie, prima întâlnire este la fel de importantă ca și în oricare altă relație. Stabilim un contact, judecăm reciproc dacă putem lucra împreună. În procesul acesta, experiența a (probabil) sute de „First sessions” (prime ședințe) a modelat modul în care stabilesc un prim contact cu clienții mei. Sigur, vom vorbi despre obiective, despre ce a declanșat ACUM decizia de a începe terapia, despre confidențialitate și alte aspecte tehnice care ar descrie colaborarea noastră în viitor (dacă vom continua colaborarea după această primă ședință).


Un ghid important pentru mine a fost, printre altele, celebrul articol scris de W. Cornell în 1986.


Dincolo de aspectele tehnice, cred că experiența terapiei este impactată mult și de cadrul în care se desfășoară ședințele.

Când ședințele sunt online, responsabilitatea modului în care se desfășoară este împărțită: atât eu cât și clienții ne asumăm menținerea granițelor externe, așa cum sunt definite de Berne: practic, ședința va avea loc într-un mediu securizant, fără întreruperi. În cabinet, acest aspect va fi controlat de mine. Atunci când clientul se află într-un loc diferit, are responsabilitatea de a se asigura ca nu va fi întrerupt de membrii familiei, cățel etc, și asta, în sine, poate crea un context terapeutic, referitor la modul în care suntem obișnuiți/ am fost învățați/ suntem confortabili cu setarea propriilor limite.


Ca în orice ședință de terapie, focusarea pe AICI și ACUM este esențială: uneori, deși accesul la comportamentul non-verbal poate fi limitat observației mele, ca

specialist, alte lucruri pot fi mai evidente pe ecran: microexpresii în momente cheie, comportamente care poate nu s-ar fi manifestat în alte circumstanțe (ex presupunerea tacită a clientului că dacă nu suntem în aceeași încăpere, se permite fumatul în timpul ședinței poate deschide noi teritorii de explorat: este o tentativă de deconectare în relația terapeutică? Ce anume din proces a devenit copleșitor ACUM? Cum se manifestă această deconectare în alte relații? Etc).


Progresul tehnologiei și contextul care a permis ca ședinte de terapie să se desfășoare online a facilitat un acces crescut la terapie și consider că scopul meu, ca terapeut, este bunăstarea clienților mei. Dincolo de anumite limitări, recomand ca procesele să se desfășoare în ședințe live, ori de câte ori este posibil.


11 views0 comments

Comments


bottom of page