top of page
Writer's pictureflorentaturlea

Autodezvăluirea terapeutului



Mulți clienți sunt surprinși când, la prima ședință, întreb ce ar dori sau au nevoie să știe despre mine. De cele mai multe ori, răspunsul este „Nimic”, sau „Nu știu, nu m-am gândit la asta.

Pornim într-un proces care de multe ori va fi dureros, plin de satisfacții, uneori frustrant, cu suișuri și coborâșuri, cu conștientizări, perioade de stagnare, poate schimbări radicale sau auto-explorare. În acest proces, este important ca psihoterapeutul și clientul să fie într-un raport OK-OK; eu sunt OK, tu ești OK. Fiecare din noi avem capacitatea de a face schimbări personale pentru a ne atinge potențialul maxim și de a fi fericiți. Același lucru se va întâmpla și în relația noastră, care va fi cadrul sigur unde aceste schimbări vor fi exersate pentru prima dată.


Rolul acestei întrebări este de a îi transmite clientului că, la fel ca și mine, care voi fi cea care va pune întrebările de obicei, și el are dreptul de a ști și deci, de a întreba lucruri despre mine. Iar cei mai mulți clienți nu sunt conștienți că au acest drept. Și chiar dacă inițial pot fi luați pe nepregătite cu această întrebare, este important să știe că ceea ce au nevoie să știe despre mine poate fi adresat și mai târziu sau altădată.


În orice relație sănătoasă există și un schimb de informații. Este natural ca persoanele din fața mea să își dorească poate să știe mai multe lucruri despre mine. Mitul psihoterapeutului enigmatic este doar un mit, iar abordarea relațională s-a dovedit mult mai eficientă în terapie. Astfel că le transmit clienților mei că în orice moment al terapiei își doresc să afle lucruri despre mine, mă pot întreba direct.


Faptul că eu mă aflu pe scaunul terapeutului nu mă așază în niciun fel pe o treaptă superioară. Relația client-psihoterapeut se va baza pe transparență și fiecare din noi poate adresa calitatea relației în orice moment. Pentru clientul care se expune într-un mod atât de intim în prezența mea, este important să fie conștient că relația este profundă de ambele părți. Cu fiecare ședință petrecută împreună, aflu mai multe despre clienții mei și implicit, mai multe despre mine în relație cu ei. Într-o terapie eficientă, informațiile dintre noi circulă liber, fără obstacole.


Bineînțeles, auto-dezvăluirea terapeutului are în vedere în primul rând beneficiile pe care le va obține clientul în terapie. Informații irelevante nu își au rostul, și ceea ce și cât se va dezvălui va rămâne la latitudinea psihoterapeutului.

454 views0 comments

Comments


bottom of page