top of page
  • Writer's pictureflorentaturlea

Încă puțin despre AT
Astăzi îl voi cita pe unul din trainerii mei.


Când am inceput formarea în AT (ca dezvoltare personală, eram mulțumită în corporație și nu aveam niciun gând de o schimbare) erau multă agitație, discuții în grupul de formare despre exmenul de CTA (Certificare ca Analist Tranzacțional). Eram destul de neatentă, nu mă impactau cu nimic discuțiile și așa a fost pentru mulți ani.


Totuși, când am inceput să fiu interesată, cel puțin examenul scris părea un obiectiv atât de îndepărtat. Având în minte accesibilitatea limbajului AT și intenția explicita ca AT-ul să fie pentru toți, mi-am întrebat trainerul, în timp ce ascultam descrierea complexă a exmenului scris și cerințele stufoase pentru candidați:


-        But why so complicated? Berne wanted it to be simple. (Dar de ce atât de complex? Berne a vrut să fie simplu)

Raspunsul:

-        Berne also wanted it to be professional. (Berne a vrut să fie și professional).


Limbajul accesibil al Analizei Tranzactionale face ca lucrurile sa devină atât de clare pentru toată lumea, oferindu-mi, ca terapeut, instrumente simple, ușor de înțeles pentru a transmite modele, informații complexe clienților mei. În felul acesta mulți dintre ei procesul propriu intrapsihic devine mai clar. Dar asta presupune pregătirea profundă a terapeutului AT, pentru a putea facilita acest proces.


Este unul dintre primele moduri prin care clienții beneficiază de o experiența corectivă: înțelegând DE CE simt, gândesc, se comportă într-un anumit fel, care poate acum este limitativ.


Și acum, poate începe procesul de schimbare.

0 views0 comments

Commentaires


bottom of page